Biografie​

Arjan Kiel (Dokkum, 1-12-1967)

1968 Ik denk dat de eindtune van De Fabeltjeskrant mij als klein jongetje de liefde voor het Hammond orgel heeft bijgebracht! En de LP’s van Klaus Wunderlich die we thuis hadden. Nog altijd vind ik “Die golden sound of Hammond” een briljant album.
1976 Mijn “muzikale carrière” begon in 1976 op de muziekschool in Dokkum op kerkorgel en elektronisch orgel, met als docent Arie Goud. Na een aantal jaren begon de invloed van de lichte muziek steeds groter te worden, kreeg ik les van mijn belangrijkste leraar ooit Jacques Platenkamp, en speelde ik als toetsenist in verschillende bands.
1989 In 1989 ben ik gaan studeren aan het conservatorium in Groningen, eerst een jaar schoolmuziek in de richtingen klassieke en lichte muziek. Na dat jaar maakte ik de overstap naar lichte muziek keyboards en piano. Ik heb heel veel te danken aan docenten Wim Dirriwachter en Matthias Scheffer, die me de grondbeginselen en meer bijbracht van jazz piano en arrangeren. In deze tijd begon ik te werken als arrangeur voor symfonieorkest en band (zgn. prom-concerten, samen met o.a. het Nederlands Promenade orkest en het Filharmonisch orkest), maakte ik diverse blaas-, symfonische- en bigband arrangementen en begeleidde ik als toetsenist o.a. Tony Hadley (Spandau Ballet), Ramses Shaffy, Toots Thielemans en Jan Akkerman.
1997 In 1997 ben ik afgestudeerd aan het conservatorium, en ben ik gaan spelen als toetsenist en arrangeur voor Debbie Sledge en Sister (‘We are family’) Sledge. Tussen 1998 en 2002 heb ik met deze bands getoerd door Noord- en Zuid-Amerika, Rusland en Europa.
2001-2007 In 2001 werd ik toetsenist van de Nederlandstalige reggae band Luie Hond. Deze band toerde een aantal jaren langs alle Nederlandse clubs en festivals, o.a. Lowlands, Zwarte Cross, Oerol, Noorderslag, Melkweg, 013, Paradiso. Daarnaast waren er radio- en TV optredens. Leuke YouTube filmpjes vind je met zoektermen “luie hond eric corton”, “luie hond beter af rayman is laat live”, “luie hond met liefde album” en “luie hond in kenia”. Eén van de hoogtepunten was een optreden op het reggae-festival in Nairobi, Kenia in 2007, als support voor reggae legende Burning Spear.
De laatste jaren ben ik mij gaan richten op het componeren van klassieke- en filmmuziek voor symfonieorkest en symfonisch koor.
2001 Ik heb altijd heel erg veel van klassieke muziek gehouden, dat is begonnen met de muziek van Sergei Rachmaninov. Een vriend van me had een LP met het tweede pianoconcert, en de variaties op een thema van Corelli, gespeeld door Lazar Berman. Maar ook beïnvloed door de filmmuziek van the Lord Of The Rings trilogie van 2001-2004, van Howard Shore, en de filmmuziek van John Williams, ben ik orkestratie en filmmuziek gaan studeren.
2007 In november 2007 is er een muzikale samenwerking ontstaan met Jon Anderson (Yes, Jon and Vangelis) Yes is een hele belangrijke band voor mij geweest. Een band die me geïnspireerd heeft om muzikant te worden. Begin 2023 komt het nieuwe album van Jon Anderson uit, 1.000 Hands Chapter II, en daar staat een arrangement op voor symfonisch orkest en koor, dat ik in 2007 voor Jon heb gemaakt.
2008-2009 Toetsenist van band D-A-A-N.
2009 Dankzij mijn liefde voor de LOTR muziek, ben ik in contact gekomen met de makers van LOTR fanfilm Born of Hope. Was erg leuk om hier mee samen te werken. Zelfs koorstukken gemaakt in originele Elfse vertaling.
Take/Leave 48 hour film, the winner of the 48 hour christmas special 2008 van de NCRV.
2012-2019 Tussen 2012-2019 werkte ik mee aan de Club van Sinterklaas bioscoopfilms als componist van de filmscores. In 2014 wonnen we de Gouden Kalf Publieksprijs met de Club van Sinterklaas en het Pratende Paard.
2013 Scores gemaakt voor www.theonering.net.
2016-2018 Scores voor Fries Film- en Audio Archief o.a. op Fries Filmfestival.
2017 Filmscore voor de bioscoopfilm De Familie Slim.
2018 Arrangementen voor bigband voor rockopera Tommy, Joure.
Hoorn arrangementen voor hoorn kwartet van het orkest van de Kon. Luchtmacht, en scores voor Omrop Fryslan documentaire “Yn it spoar fan Wellington R1397”.
2019 Audio arrangementen orkest- en koorpartijen voor Pink Floyd Project.
2020 Componeren en opnemen eigen pianowerken, zie Spotify.
2022 Samenwerking met producer Michael Franklin aan het nieuwe album van Jon Anderson, 1.000 Hands Chapter II, daar staat een arrangement op voor symfonisch orkest en koor, dat ik in 2007 voor Jon heb gemaakt.
2022 Uitbrengen van mijn eigen pianowerk op o.a. Spotify.

This is amazing….I think lots of people are going to love your music….

Jon Anderson, voice of Yes / Jon & Vangelis

I’ve recommended you as someone who can write original LOTR-style music.

Doug Adams, right hand of LOTR composer Howard Shore and writer of the book The Music of the Lord of the Rings Films, and writer of the booklets accompanying the Complete Recordings of the music of LOTR about the Arjan Kiel Music demo CD